Kepada yang sudi jengok blog aku, terima kasih aku ucapkan. Bagi sesiapa yang kurang senang dengan post-post, gambar-gambar @ komen-komen yang ada, sila la jengok blog lain yer... Mungkin persepsi kita berbeza dan aku ada point of view aku sendiri dalam soal kehidupan ni...

Wednesday, July 6, 2011

First Try : Apam Ladybug & Bee

Sempena birthday Ahmad Zuhair yg ke 3 bebaru ni, try le nak buatkan apam yg cute2 tu untuk dia.. hehehehehehe....


Bahan A
3 biji telur (Gred B)
200 gram gula castor
1 tsp ovallete


Bahan B
150 ml susu - (aku gune Nestle Full Cream Milk)
250 gram tepung gandum
1 tsp baking powder

Bahan lain
Filling blueberry
Food Colouring - Red, Yellow & Black

** Telur, gula castor, ovallete & susu tu kene disejukkan dulu (aku letak lam peti ais..)
Besi mixer tu pun sama, kene sejukkan gak.


~Bahan-bahan ni kalau guna paper cup size 3oz, akan dapat around 14 cups jer.. tapi kalau gune cup size 1oz, insyaAllah dapat dalam 60 cups.. ~

Cara-cara

Pukul bahan A sehingga kembang..(Guna high speed yer...)

Estimated time : Lebey kurang 20 minit (bergantung pada jenis mesin) sampai ler adunan tu meleleh & tinggalkan kesan cam kat bawah ni... kalau yg takde stand mixer tu, jangan lupe yg, pukul adunan tu dengan rotation lawan arah jam yer..


Bile adunan tu dah kembang, masukkan susu sikit-sikit yer.. Then pukul biar adunan tu sebati.

Kemudian masukkan tepung gandum. Sama jugak, masukkan sikit-sikit & pukul sampai betul-betul tepung & adunan tu sebati. 

REMINDER : Guna speed yg paling perlahan yer untuk pukul adunan dengan susu dan juga dengan tepung gandum tadi. Jangan guna high speed.. Hancus nanti condition adunan tuh..

Bile adunan dah betul-betul sebati, bahagikan kepada 3 bahagian (kalau nak buat design ladybug saje, just bahagikan kepada 2 bahagian jer) . Tinggalkan sikit adunan yg asal (tak perlu nak cari colour putih kan... just gune adunan asal without colouring jer untuk dot-dot putih nanti..)

Yang 3 bahagian tadi tu, colourkan dengan food colouring.. :
  • Merah - untuk design ladybug
  • Kuning - kalau nak buat design bee
  • Hitam - untuk dot-dot & garis-garis

Yang warna hitam tu tak perlu sebanyak yang warna kuning & merah...

Adunan yang diwarnakan hitam tu, masukkan lam piping bag. Yang kuning & merah tu tak perlu masukkan lam piping bag...


Next step: Masukkan adunan tadi tu lam anggaran 1/2 ukuran paper cup.. Then, masukkan filling. (Yang ni aku guna blueberry filling) Tapi kalau takmo isi filling pun xpe jer.. Sedap jer klo x isi filling pun..


Pas dah isi filling, masukkan lagi sikit adunan sampai 3/4 cup. Jangan penuh sangat...

Yeah.. mase untuk melukis.. hehehehehehe

Btw, untuk dot-dot tuh, tak perlu beria-ria lukis pusing-pusing. Just picit jer piping bag bagi adunan tu menitis sikit... Ingat, just kerat sket jer hujung piping bag tu..
 

Pic kat bawah ni lak.. hasil 1st keras tangan aku ngan adik aku... Ni ade la 1st try kitorang..



Untuk lukis bee senang jer.. Just letakkan 2 dot kat bahagian atas (as mata) then buat le 3 - 4 garis.. 

Untuk mata bee, memule dot kan ngan warna hitam (besar sket), kemudian putih (kecik sket) then hitam lagi skali (lagi kecik)...
 
Kukus selama:
  • 15 minit kalau gune paper cup 3oz..
  • or 10 minit kalau gune paper cup size 1oz.. 

Penutup pengukus tu lapikkan dengan kain supaya wap air tu tak menitis atas apam tu nanti..

Finally, ni la hasilnye.. Yang ni aku gune paper cup size 3oz...



Ingat.. jangan isi penuh sangat.. nanti hasilnya .. macam ni la.... kebabommm.. cam kene letup ngan C-4 jer..


Yang tengah-tengah tu kengkonon nak buat design lipas (idea adik lelaki aku...) sebab nye terlebih lak adunan warna hitam nyer... Tapi sebab penuh sangat, tu le hasilnye.. kesian incek lipas...

Selamat mencuba.
Note:
Apam-apam ladybugs & bees yang aku buat dengan paper cup size 1oz, tak sempat lak nak snap gambo sebab aku buat sorang-sorang sambil duk selang-seli layan kerenah anak-anak aku... Huhuhuhu.. macam-macam...

4 comments:

  1. tomeinyaaaaaaaaaaaaa.. hani, next time ko nk buat.. ajak akak ekk.. sal akak nk praktikal dgn ko.. blajar dari bca ni tk reti sgtt..

    ReplyDelete
  2. insyaAllah...ley mintak yuran x..?
    hahahahahahahahahaha

    ReplyDelete
  3. oittt.. first class tk yah lahhh.. hahahaha..

    ReplyDelete
  4. Hahahahaha.. okeh..okeh...
    sebab anda adalah ala-ala godmother Zuhair & Zinnirah...
    Kire free la...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TuneList

TuneList - Make your site Live